Pages

Thursday 14 July 2011

Adakah Dengan Cara Menggoreng(Frying) Adalah Sihat?

Makanan yang digoreng adalah memang tidak sihat. Memasak dengan cara Deep-Frying atau menggunakan minyak yang banyak boleh meningkatka kandungan minyak dalam sesuatu makanan. Dengan memakan makanan yang mengandungi tahap lemak yang tinggi boleh meningkatkan risiko anda mengalami kolesterol yang tinggi dan penyakit jantung. Makanan yang digoreng juga mengandungi kalori yang tinggi dan tidak mempunyai banyak vitamin dan mineral.

Memilih kualiti minyak yang baik untuk menggoreng boleh memberikan sedikit perbezaan. Anda mungkin mahu tahu bahawa tidak semua minyak sesuai untuk menggoreng makanan. Salah satu minyak yang tidak sesuai untuk menggoreng ialah minyak zaitun. Ini kerana suhu penggorengan yang tinggi boleh menyebabkan beberapa lemak sihat teroksida dan menjadikan ia tidak baik untuk kesihatan.


Daripada menggoreng makanan anda, lebih baik cuba memasak dengan cara mengukus, kacau-goreng(stir-frying) dengan minyak yang kurang dan membakar.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...